Soms lijkt alles compleet buiten jouw controle, vooral op momenten waarop je zwart ziet van angst. De ene na de andere bangmakende of beperkende gedachte schiet door je hoofd. Je trekt onbewust alles compleet uit perspectief. En daar sta je dan, met een machteloos gevoel. Je bent op zo’n moment gevangen in tijdelijke emoties, waardoor alles blurry wordt. Time to snap out of it! Jij hebt de kracht om uit het moment te stappen, tot jezelf te komen en het gevoel van angst om te zetten tot iets positiefs. Enne… Het is ook nog eens gemakkelijker dan je denkt! Klaar om je angsten te laten zien wie de baas is? Hier zijn twee handige methodes om mee te beginnen.

Meditatie

Voor sommige mensen klinkt meditatie als iets zweverigs. Denk je er ook zo over? Probeer voor nu alle vooroordelen te laten varen en hier open-minded in te gaan. Meditatie is namelijk een moment van tot jezelf komen, door je in stilte te focussen op je ademhaling. Verder zijn er geen regels. Doe wat jij fijn vindt: staand, zittend op een stoel, zittend in de kleermakerszit of zelfs liggend. Ook maakt het niet uit hoelang je het doet. Het enige wat belangrijk is, is dat je je ademhaling volgt, met alle focus. Ongetwijfeld dwaalt je brein soms af. Merk het op en stuur je gedachten langzaam weer naar je ademhaling. Zit je na een seconde weer met je hoofd bij iets anders? That’s okay! Mediteren kun je niet fout doen. Als je maar blijft opmerken dat je bent afgedwaald, om je vervolgens weer te focussen op je ademhaling. En onthoud: oefening baart kunst.

Ga je voor het eerst mediteren? Twee fijne apps zijn Calm en Headspace. Daarnaast staat YouTube vol met handige video’s om mee te beginnen.

 

Waarom meditatie?

Meditatie zorgt voor helderheid. Het brengt je dichterbij jezelf. Wanneer je angst voelt is het ontzettend slim om dat moment te doorbreken met een meditatie. Je laat hierbij al je gedachten los, dus ook de angstige gedachten. Na de meditatie heb je een frisse, heldere blik. Alle mist is opgetrokken en je ziet dingen meer hoe ze echt zijn. De mug is weer een mug, in plaats van een olifant. Je bent nu beter in staat om de juiste beslissing te nemen. Ook sta je weer meer in je eigen kracht, je bent dichterbij jezelf gekomen. Daardoor neem je sneller een dappere stap, en dat is natuurlijk precies wat je wilt!

 

Attitude of Gratitude

Als je ons mini-eBook (B)angst hebt gelezen, weet je het al: dankbaarheid is jouw superkracht. We leggen het nog eens kort uit. Dankbaarheid is een staat van zijn dat je vertrouwen kracht bijzet en je angsten wegvaagt. Met andere woorden, als je jezelf regelmatig ‘traint’ op dankbaarheid, kun je de wereld aan. Stappen zetten richting jouw ultieme leven gaat daardoor vanzelfsprekend ook veel gemakkelijker. Hoe doe je dat dan, je dankbaarheid trainen? Heel simpel! Koop een notitieboekje en schrijf elke ochtend of avond – en als je vet fanatiek bent, gewoon allebei – minstens drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Maak de ervaring intenser, door er ook in vijf regels bij te schrijven WAAROM je daar dankbaar voor bent. Voel en ervaar vervolgens de dankbaarheid door alle cellen van je lichaam vloeien. Sluit eventueel je ogen om er echt bij stil te staan.

Om je helemaal te overtuigen van de kracht van dankbaarheid, een mooie quote van Wallace Wattles: ‘Gratitude is having the power over your own life. You can’t exercise much power without gratitude, for it is gratitude that keeps you connected with power.’

 

Waarom dankbaarheid?

Dankbaarheid helpt je het goede zien in situaties, waar angsten alleen maar negatieve dingen benadrukken. Heb jij even geluk dat dankbaarheid veel krachtiger is! Onze tip: roep dankbaarheid op het podium wanneer angst de hoofdrol speelt. Dankbaarheid steelt ongetwijfeld de show! Daarna sta je volledig positief tegenover wat je hebt te overwinnen. Ook bruis je van energie, want dat is wat dankbaarheid met je doet. Er is niks meer dat jou kan tegenhouden!

 

Volg ons, zodat je niks mist!

Spoiler! Angsten blijven voor altijd bij je

Misschien was het lezen van de titel een dikke domper voor je, maar geloof ons, het is oké! Hoewel angsten voor altijd bij je blijven, wil dat niet zeggen dat deze angsten je blijven beperken. Integendeel zelfs! Wanneer jij echt tot het uiterste gaat, zijn je angsten...

read more

Je angsten rationaliseren doe je zo

Als je eenmaal bewust bent van je denkpatronen en de angsten die daaruit voortvloeien, is het tijd voor logisch denkwerk. Waarom? Angsten komen van een niet-rationele plek. Zoals je inmiddels weet, zijn angsten niets meer dan gebakken lucht. Daarom is rationeel er...

read more

3 Stappenplan: outsmart de basiswerking van je brein

De basiswerking van je brein is een b*tch, ook al bedoelt ze het goed. Door de angsten die je voelt, laat je je weerhouden van de dingen die jouw hart je ingeeft. Ook al slaat de angst nergens op. Je weet inmiddels hoe dat werkt - of als je dat gemist hebt, lees het...

read more
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial