Vaak te laat? Zo kom je voortaan op tijd!

op tijd komen - nooit meer te laat komen - laatkomer - hoe je voortaan op tijd komt

Af en toe fashionably late komen is één ding, maar er een gewoonte van maken is not done. Het is onprofessioneel en het zet relaties met vrienden en familie onder druk: grote kans dat je bestempeld wordt als ‘de laatkomer’, wat gepaard gaat met een hoop irritatie. Op tijd komen lijkt misschien een hele opgave voor je, maar het is tijd om toch in actie te komen. Bekijk welk type jij van de vier type laatkomers bent, en vind uit hoe je voortaan wél op tijd komt!

1 De uitsteller

‘Ik presteer veel beter onder druk’

Uitstellen doen we allemaal wel eens, maar als die-hard uitsteller doe jij het altijd en met alles. Je vermijdt het maken van keuzes en je wacht met actie ondernemen tot de laatste minuut: je praat jezelf aan dat je onder die last-minute druk beter presteert. Toch kom je door het uitstellen vaak te laat. Enne… Het is wetenschappelijk bewezen dat je door de druk van het uitstellen helemaal niet beter presteert, maar juist slechter. Dat excuus is vanaf nu dus niet meer geldig!

De oplossing:
Doe dingen in stappen. Heb je in de ochtend een belangrijke afspraak? Plan je route een dag van te voren, zodat je al weet hoe laat je welke bus moet nemen. Leg de avond van te voren je outfit klaar, zodat je kledingstress in de ochtend voorkomt. En zet eventueel zelfs al je ontbijt klaar. Door alles van te voren stap voor stap voor te bereiden, houd je meer tijd over in de ochtend en begin je je dag stressvrij.

2 De onderschatter

‘Dit duurt maar een minuutje…’

Als onderschatter heb je de beste bedoelingen, maar een vreselijk gevoel voor tijd. Het is alsof je in je eigen wereld leeft waarin tijd niet bestaat. Je hebt altijd moeite met inschatten hoelang je over dingen doet, zoals douchen, opmaken en eten. Het overkomt je letterlijk elke dag: je lijkt het niet voor elkaar te krijgen om een keer op tijd te komen.

De oplossing:
Stap uit je eigen wereldje en leef in de realiteit, waarbij je je de tijd eigen maakt. Kies een situatie waarin je altijd te laat komt, en bestudeer drie keer achter elkaar waar het aan ligt dat je te laat bent. Skip vervolgens ‘onbelangrijke’ dingen, zoals een kopje thee drinken, uit je routine en stel sommige dingen, zoals je nagels vijlen, uit tot een ander moment. Zo houd je meer tijd over en kom ook jij in het vervolg op tijd.

Sneller klaar in de ochtend? Zo word je elke dag wakker met fleeky wimpers >>

3 De tekortkomer

‘Ik heb het zo druk, er zit veel te weinig tijd in een dag’

Als tekortkomer wil jij altijd alles voor iedereen doen, zonder dat je aan je eigen behoeftes denkt. Hierdoor vlieg jij van de ene plek naar de andere om je taken en afspraken te volbrengen, maar alles bijbenen is onmogelijk waardoor je vaak te laat komt. Je vindt het oprecht leuk om nodig te zijn, maar je voelt je ook vaak overwelmd door de drukte en hebt het gevoel dat je niet meer toekomt aan de leuke dingen die je eigenlijk wilt doen.

De oplossing:
Voor jou is het belangrijk om vaker ‘nee’ te zeggen. Je zegt bijna overal ‘ja’ tegen, met als gevolg dat mensen je blijven vragen en je nooit aan jezelf toekomt. Neem een stapje terug en leg eventueel uit waarom je ‘nee’ zegt. Je vrienden en familie zullen je niks kwalijk nemen, omdat ze het liefst de meest leuke en relaxte versie van jou zien. En zelfs als je op je werk een extra taak even niet kunt handelen, verklaar dan op een professionele manier waarom en je baas zal het begrijpen.

Bang om risico te nemen met het ‘nee’ zeggen? Hier is waarom risico’s juist goed voor je zijn >>

4 De toezeggings-foob

‘Ik kan niet beloven dat ik er zal zijn’

Jij, als toezeggings-foob, hebt er een hekel aan om een afspraak vast te leggen, omdat je bang bent dat er nog iets beters op je pad komt: the fear of missing out. Jij maakt plannen pas concreet als jij daarvoor in de mood bent – dat zorgt ervoor dat je altijd laat beslissingen maakt en daardoor te laat komt. Daarnaast is jouw besluiteloosheid erg vervelend voor de mensen in jouw omgeving, ze weten nooit zeker of ze op jou kunnen rekenen of niet.

De oplossing:
Communiceer en hou je aan de plannen. Het voelt misschien heerlijk om zo spontaan dingen te doen, alsof de hele wereld om jou draait, maar fijn is het voor je omgeving absoluut niet. Verplaats je eens in de anderen, die simpelweg graag iets met jou willen doen… Hou ze daarom niet aan het lijntje, maar wees direct over je intenties. Weet je nog niet helemaal zeker of je ergens heen wil gaan? Zeg dan tegen je vrienden dat ze een planning zonder jou kunnen maken.


OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Volg TORNADEAUX Magazine op Facebook en Instagram
SPRING-728X90.jpg

  • Comments

  • Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TOP