Martina (31) haar struggle:

 Ik ben op dit moment erg druk bezig met stage, school en werk. Alle drie de dingen vind ik superleuk en interessant, waardoor ik extra werk voor mezelf erbij haal, maar hier eigenlijk geen tijd voor heb. Ik wil heel veel en moet heel veel van mezelf. Hierin zou ik wat rust willen vinden, omdat ik op dit moment erg veel onrust ervaar door al mijn to-do lijstjes, boeken/magazines die ik nog wil lezen en dergelijke. Ik zou er achter willen komen hoe ik rustig en georganiseerd kan blijven in deze volle wereld vol met leuke en interessante dingen en stap voor stap dingen kan doen en niet alles tegelijk.

Lana’s advies als socioloog

In de sociologie bestaat er al decennia lang een theorie over het onderwerp ‘tijd’, vooral sociale tijd. Er wordt vaak geklaagd over het gebrek van tijd in de maatschappij. Maar, zeggen dat je ergens geen tijd voor hebt geeft meer een indicatie over de verkeerde indeling van je tijd dan het werkelijke gebrek eraan. Probeer voor jezelf helder te krijgen wat écht van belang is in je leven op dit moment. Sommige dingen moeten, dat is nu eenmaal zo, zoals stage en school. Daarnaast moet je ook eten en de huur betalen, dus werken is ook erg belangrijk. Het lastige van dingen die ‘moeten’, is dat men dan behoefte heeft aan dingen doen waar ze zelf voor kiezen. Vrijheid in keuzes maken is voor de mensen in deze samenleving namelijk erg belangrijk voor het gevoel van gelukkig zijn. Probeer korte termijn doelen te behalen: doelen halen en dingen wegstrepen van lijstjes kunnen fungeren als geluksmomentjes. En wat misschien ook helpt is het accepteren dat, van de 7 dagen die we in een week hebben, je echt niet elke dag iets leuks of interessants gedaan hoeft te hebben. Succes!

Sanne’s advies als ervaringsdeskundige

Tijdenlang leefde ik ook van de ene to-do lijst naar de andere. Ik vond heel veel rust toen ik alle lijstjes aan de kant schoof en plaats maakte voor een andere methode: een dagelijkse intentie, prioriteit en booster. Daarmee ging de focus van alles wat ik moest doen, meer naar mij en hoe ik mij voel. Het belangrijkste is namelijk dat, whatever you do, je je goed voelt. Een tijd lang schreef ik daarom elke avond voordat ik ging slapen een intentie op voor de volgende dag. Denk aan: ‘morgen voel ik mij vrolijk en energiek’. Door een intentie te zetten, bepaal je voor een groot deel al hoe je dag er zal uitzien. Grote kans dus, dat je je dan ook echt vrolijk en energiek voelt! Ook schreef ik ‘s avonds een prioriteit en een booster op. Een prioriteit is een belangrijke taak – een behapbare taak, die je in een dag gemakkelijk kunt doen. Dit waren bij mij dingen als een artikel schrijven, huis opruimen, planning maken of iets dergelijks. Een booster is een hele simpele to-do die een boost geeft aan de kwaliteit van mijn leven of bedrijf. Ik ben ondernemer, dus vaak was het een boost binnen mijn bedrijf. Maar het kunnen ook dingetjes zijn zoals eindelijk die massage boeken, of de sportschool bellen om een abonnement af te sluiten. Je hebt dus een hele duidelijke purpose voor de volgende dag, maar je bent niet overwhelmed door alles wat je te doen staat gezien het hele behapbare dingen zijn. En zoals Lana al schreef, het aftikken van zulke taken geeft je een goed gevoel. Een goed gevoel betekent een hoge energie! Het kan dus zo maar zijn dat je erna nog aan andere dingen gaat werken, puur vanuit inspiratie en op gevoel. Er zit dan geen druk achter, dus je voelt je vrijer en doet het waarschijnlijk met veel meer plezier. Hopelijk kun je hier mee verder: one step at a time!

Volg ons, zodat je niks mist!

Zo blijf je jouw angsten de baas

Soms lijkt alles compleet buiten jouw controle, vooral op momenten waarop je zwart ziet van angst. De ene na de andere bangmakende of beperkende gedachte schiet door je hoofd. Je trekt onbewust alles compleet uit perspectief. En daar sta je dan, met een machteloos...

read more

Spoiler! Angsten blijven voor altijd bij je

Misschien was het lezen van de titel een dikke domper voor je, maar geloof ons, het is oké! Hoewel angsten voor altijd bij je blijven, wil dat niet zeggen dat deze angsten je blijven beperken. Integendeel zelfs! Wanneer jij echt tot het uiterste gaat, zijn je angsten...

read more

Je angsten rationaliseren doe je zo

Als je eenmaal bewust bent van je denkpatronen en de angsten die daaruit voortvloeien, is het tijd voor logisch denkwerk. Waarom? Angsten komen van een niet-rationele plek. Zoals je inmiddels weet, zijn angsten niets meer dan gebakken lucht. Daarom is rationeel er...

read more
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial