Hoe Charlotte van ‘t Wout het doet: doelen stellen, omgaan met tegenslagen en succes behalen

Journalist-en-ondernemer-Charlotte-van-'t-Wout---Interview---Life-&-Carrière---Succesverhalen---TORNADEAUX-Magazine

Charlotte van ‘t Wout is van veel markten thuis. Ze onderneemt, schrijft, vlogt, coacht en deelt heel veel. Bruisend van de positieve energie zie je haar dagelijks op Instagram voorbijkomen, zelfs om vijf uur in de ochtend, wanneer Charlotte al achter haar laptop zit. Het is een vrouw die weet dat geen droom te groot is en daar is ze zelf een levend bewijs van. Wij stelden Charlotte een aantal vragen, en ze vertelde ronduit over hoe ze doelen stelt, omgaat met tegenslagen en successen behaalt. Lees snel verder voor haar verhaal en alle hands-on tips die ze met je deelt.

Voorstelrondje: wie is Charlotte van ‘t Wout?

Charlotte (30) is een powervrouw die op jonge leeftijd al heel veel lijntjes heeft uitgegooid in carrière-land. Ze businesscoach voor ondernemende vrouwen, columnist voor het AD, en ook de eigenaresse van SPOT. Charlotte haar onderneming bestaat uit drie fantastische panden in de grachtengordel van Amsterdam, die ze verhuurd als vergaderruimtes. De locaties zijn door een smaakvolle inrichting, de grote hoeveelheid lichtinval en al het groen van de planten mega-Instagrammable en lekker homey. En dat is maar goed ook, want één van de panden leidt een dubbelleven als Charlotte’s thuis. Delen staat duidelijk centraal in het leven van deze inspirerende vrouw: ze deelt haar huis, haar kennis en haar eigen leven. Dit laatste doet ze via Instagram Stories, waarop ze dagelijks korte vlogs post over haar leven.

 

Wil jij ook dagelijks een beetje van Charlotte’s leven meekrijgen?

Volg haar op Instagram!

 

Wat eraan vooraf ging

Natuurlijk is het succes van Charlotte niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het was een hele ontdekkingsreis, waarbij ze vooral heel veel schreef en las. Jarenlang was ze journalist bij het NRC Handelsblad, waar ze schreef over carrière en zelfontwikkeling. ‘Ik heb me al die tijd verdiept in methodes van succesvolle ondernemers en zelfhulpgoeroes door erover te schrijven’, vertelt Charlotte. Met alle tools en kennis in handen maakte ze in april 2017 de carrièreswitch: van journalist naar ondernemer.  

Doelen stellen en behalen à la Charlotte

Doelen stellen neemt Charlotte heel serieus. ‘Eén keer in de twee weken houd ik een zelfontwikkelingsdag, wat eigenlijk betekent dat ik mijn doelen en prioriteiten op een rijtje zet en check of mijn dagelijkse leven nog wel in de richting van die doelen gaat. Zo niet, dan pas ik dat gelijk aan.’ Als ze eenmaal een concreet doel heeft gesteld, pluist ze precies uit welke stappen ze moet nemen om het ook daadwerkelijk te bereiken. Deze kleine stapjes zet ze zorgvuldig in haar agenda, met daarbij vermeld hoelang ze over welke stap doet. Charlotte haar hoofddoel is op het moment om nóg meer te delen. Dit wil ze doen door een boek te schrijven over productiviteit, meer video’s te maken en de SPOT locaties uit te breiden.

 


Een stappenplan van Charlotte, voor jou: om concrete doelen te stellen en te behalen.

1) Beslis wat je wilt bereiken. En nog belangrijker: heb superduidelijk
WAAROM jij dat doel wilt bereiken.
2) Visualiseer je doel. Schrijf dan je doel zo specifiek mogelijk op, met veel details.
3) Zet een deadline op je doel: wanneer heb je dat doel bereikt?
4) Maak een lijst van alles wat je zou kunnen doen om dat doel te bereiken. Brainstorm zo wild mogelijk en denk out of the box.
5) Maak van die lijst een concreet stappenplan, met tijdsindicatie hoelang elke stap duurt.
6) Kies één van de taken uit, die je enthousiast maakt, en voer die onmiddellijk uit. Enthousiasme van het moment is goud waard!


 

Wil je vanaf nu écht aan de slag met je doelen, met een beetje hulp?

Koop 'Wij Zijn Goalgetters' hier


Plannen is key: hoe Charlotte dat doet

Een goede planning is nodig om je gestelde doel te bereiken. Volgens Charlotte is zelfkennis daarbij ontzettend belangrijk. ‘Weet wanneer je het beste werkt. Ik hou bijvoorbeeld van vroeg opstaan (als in: vijf uur s ochtends) en ongestoord een paar uurtjes focuswerk doen. In die uren krijg ik veel gedaan, waar ik op lange termijn veel aan heb. Maar als je weet dat je een avondmens bent, plan die uurtjes dan s avonds in, en ga niet tegen je zin om negen uur s ochtends achter je computer zitten. Iedereen is uniek, dus leer jezelf kennen en experimenteer’, legt ze uit.

Omgaan met tegenslagen

Tegenslagen kent iedereen, en we weten allemaal dat ermee omgaan soms heel lastig is. Charlotte herkent dat, maar heeft een trucje. ‘Ik probeer en dat is even doorbijten er gelijk dankbaar voor te zijn, om de les die het me leert.’ Ze vertelt dat ze vrijwel alles op zichzelf betrekt in het geval van een tegenslag. Als ze niet fit is, trekt ze daaruit de conclusie dat ze waarschijnlijk niet genoeg rust heeft genomen. Wanneer ze een aanvaring heeft met iemand, bedenkt ze dat ze ongetwijfeld zelf ook ergens schuld heeft. ‘Het geeft enorm veel rust om de fout bij jezelf te zoeken, en niet bij de situatie of bij anderen. Want als het iets is in jezelf, heb je er weer van geleerd. Een les voor de volgende keer, die je dus blijkbaar moest leren.’

Tips voor alle goalgetters out there

Tips en advies van Charlotte krijg je dagelijks als je haar volgt op Instagram, maar speciaal voor jou vroegen we haar om een gouden tip voor vrouwen met grote doelen en dromen. Komt ‘ie: ‘vertel jouw dromen niet aan mensen die je toch niet snappen. Kans is dat ze met allemaal angsten en bezwaren komen die je aan het wankelen brengen. Geloof er zelf heilig in, en ga ervoor.’ En omdat Charlotte overstroomt met kennis op dit gebied, another piece of advice: ‘neem alvast concreet stappen, alsof je dat leven of doel al bereikt hebt. Wil je een huis kopen? Plan vast wat bezichtigingen met een makelaar, ook al heb je nog geen geld. Wil je een eigen ontbijtbar beginnen? Maak alvast de site. Hoe meer jij gelooft dat het doel ook werkelijk bereikt kan worden, hoe dichterbij het komt.’

 

Meer weten over Charlotte van ’t Wout?

Check haar website

 

Foto van Charlotte door: Hannah Rosalie Photography


Dit artikel is geschreven door Sanne van der Ploeg

Over Sanne

Sanne van der Ploeg - Executive editor - TORNADEAUX Magazine


OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Volg TORNADEAUX Magazine op Facebook en Instagram


 

 

  • Comments

  • Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TOP