Fier helpt misbruikte vrouwen back on track

Fier-helpt-vrouwelijke-slachtoffers-van-misbruik-back-on-track---Life-&-Carrière---TORNADEAUX-Magazine

De meerderheid van alle vrouwen in Nederland groeit op in een veilige en liefdevolle omgeving. Vaak met respect behandeld, en altijd wel iemand in de buurt die gelooft in onze dromen en ambities. Maar er is een keerzijde en de cijfers liegen er niet om: jaarlijks worden er zo’n 100.000 mensen slachtoffer van seksueel geweld en hiervan is 85 procent vrouw. De gevolgen van zo’n traumatische ervaring zijn op allerlei vlakken pijnlijk voelbaar voor de slachtoffers. Fier schiet hier te hulp. Zij vangen vrouwelijke slachtoffers van misbruik op en biedt hen weer een toekomst. Annemarie van Rijn, teamleider Participatie bij Fier, vertelt je meer over deze bijzondere organisatie. Enne… Ook jij als ambitieuze vrouw kan helpen! Lees je mee?

Fier: focus op de toekomst

De toekomst… In de ogen van veel getraumatiseerde vrouwen ziet die er somber en hopeloos uit. Velen zijn afgehaakt van school, bevinden zich in een sociaal isolement, zitten tot aan hun oren in de schulden en hebben veel onzekerheden. Fier heeft wél hoop. De organisatie biedt deze vrouwen een kans op een mooie toekomst. Zo zorgt Fier voor opvang, hulp en behandeling bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. Verder staat veiligheid en bescherming centraal, vooral bij zeer ernstige dreiging. Denk bijvoorbeeld aan jonge meiden die in het loverboy circuit verzeild zijn geraakt. Om veiligheid te garanderen werkt Fier nauw samen met politie en het OM.

Annemarie bij Fier

Acht jaar geleden stapte Annemarie voor het eerst binnen bij Fier. ‘Ze vroegen mij om de online hulpverlening op te zetten voor Fier. Via de chat konden jongeren chatten met ervaren hulpverleners van Fier. Eén dag in de week zette ik mij in voor dit project.’ Al snel ontdekte Annemarie dat die ene dag per week niet voldoende was. De impact van geweld is zo groot, dat ze alles wilde geven om de slachtoffers te helpen. ‘De toekomst van deze vrouwen ligt door misbruik aan diggelen. Wij kunnen ze helpen. Dit drijft mij om deze baan zo goed mogelijk uit te voeren.’

De missie van Fier: een wereld zonder geweld

Het uiteindelijke doel van Fier, en Annemarie, is het stoppen van geweld. ‘We willen een maatschappij waarin kinderen en jongeren niet worden misbruikt. Een wereld zonder geweld is ons ideaal.’ De eerste stap in de goede richting is awareness: veel Nederlanders denken dat er in ons land geen sprake is van seksueel misbruik, kindslaven of gedwongen prostitutie. Maar dat is alles behalve waar. ‘Deze onderwerpen moeten uit de taboesfeer en in de pers.’

Time for a reality check

Die taboes moeten we zeker doorbreken, want onze ogen sluiten voor de waarheid lost niks op. Om de maatschappij met de neus op de feiten te drukken begon het CKM – Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, een onderdeel van Fier – de campagne ‘Maak het zichtbaar’. Deze campagne maakt mensenhandel zichtbaar, maar vooral de gevolgen hiervan. Op de website lees je heftige verhalen van slachtoffers: shockerende gebeurtenissen die je diep raken. Het CKM beschrijft ook hoe je signalen van misbruik herkent en waar je terecht kunt als je deze signalen spot in jouw omgeving.

Ook jij kunt helpen!

Ben jij geraakt door wat Fier doet voor misbruikte vrouwen? Ook jij kunt helpen! Word bijvoorbeeld maatjes met een cliënt, om haar back on track te helpen. Samen ondernemen jullie dan regelmatig leuke dingen. Naar de bios, een museumbezoek of een lekker dagje shoppen. Alles kan! De cliënt komt op deze manier weer onder de mensen, heeft plezier en breidt haar netwerk uit. Naast de leuke dingen, is ook huiswerkbegeleiding van groot belang. Veel cliënten hebben nog geen diploma door alle omstandigheden. Je bent een gezellig gezelschap en een personal cheerleader. Je steunt, motiveert en helpt waar nodig. Wekelijks een paar uurtjes van je tijd hebben al een enorme impact op de toekomst van jouw maatje. Empowered woman, empower women!

 

Hoe het geven van je tijd ook jouw leven verandert

12 redenen om vaker te geven

 

Wil jij helpen?

Fier is altijd op zoek naar motivators en maatjes. Vooral in Leeuwarden, Rotterdam en Den Haag is jouw hulp meer dan welkom. Are you in? Stuur dan een mail naar participatie@fier.nl. Ook voor vragen of meer informatie kun je daar terecht.

 

Dit artikel is geschreven door tekstschrijfster Lisa

Over Lisa

Lisa-Meijer---TORNADEAUX-Magazine---Tekstschrijfster


OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Volg TORNADEAUX Magazine op Facebook en Instagram


 

  • Comments

  • Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TOP