Spoiler: je angsten zijn niet veel meer dan illusies van je brein! Ons brein is gevormd in de tijd van onze voorouders, die moesten overleven in de wildernis. Echte gevaren zijn er tegenwoordig niet in onze maatschappij – gelukkig! – maar haar taak als jouw beschermer opgeven doet je brein niet. Ze gaat zo ver, dat ze gevaren verzint. Onze angsten zijn dus voornamelijk gebaseerd op dingen die er niet zijn. Hieronder lees je een lang psychologisch verhaal in het kort, waardoor je snapt waar je angsten vandaan komen.

 

 

Gevaar in de tijd van onze voorouders

Vroeger, eeuwen geleden, leefden onze voorouders in een tijd van overleven. Wonen in grotten, jagen voor eten, wilde dieren de baas blijven: geen makkie. Ze hebben een waar overlevingsinstinct ontwikkeld: survival mode ON. Stel je maar eens voor: je bent bessen aan het plukken in het bos en opeens sta je oog in oog met een tijger. In zo’n situatie heb je geen tijd om na te denken wat je gaat doen. Het is vluchten of vechten, en wel nu! De avonturen van onze voorouders hebben het menselijke brein gevormd.

 

Shortcut in je brein

Er is namelijk een shortcut ontstaan in ons brein, om ons te beschermen in geval van gevaar. Dit werkt als volgt: de informatie komt binnen en daarop volgt gelijk een actie. Het rationele gedeelte in ons brein, dat we normaal gesproken raadplegen voordat we actie ondernemen, skippen we. Maar goed ook, want eerst een voor/tegen-lijstje maken in je hoofd als er een tijger voor je neus staat, kost je je kop. Dit principe noemen we in de psychologie de ‘fight or flight’-reactie. Je ontvlucht de situatie of gaat de confrontatie aan, zonder er bij stil te staan. Dankzij de ontwikkeling van dit principe kwamen onze voorouders de dagen door.

 

Moderne variant

In onze maatschappij zijn er over het algemeen geen levensbedreigende gevaren meer. Maar je brein neemt haar taak als jouw beschermer nog steeds bloedserieus. Ze staat altijd op de uitkijk voor bedreigingen en ze ziet gevaren in de meest bizarre situaties. Spreken voor een grote groep mensen? Jouw brein: ‘oh hell no! Wat als je niet weet wat je moet zeggen? Wat als ze het niet met je eens zijn? Wat als ze je niet leuk vinden? Abort mission!’ Je brein stuurt de inkomende informatie langs de shortcut en jij vlucht voor de situatie, zonder erover na te denken. Zo zijn alle ‘wat als…’ dingen, die regelmatig door je hoofd spoken, gevaren die je brein verzint om jou te beschermen. Het zijn dus allemaal illusies.

 

Angsten die nergens op slaan

Het is MEGA waardevol als je dit principe snapt. Je brein verzint zogenaamde gevaarlijke situaties, waar ze jou voor beschermd door de shortcut te nemen. Jij vlucht negen van de tien keer, zonder je rationaliteit te raadplegen, terwijl er in realiteit niks is om bang voor te zijn. Jouw angsten zijn situaties die je brein schetst. Zie je brein als je trouwe waakhond, die helemaal wild wordt als ze denkt iets te horen, terwijl er in realiteit helemaal niemand is. Het slaat nergens op.

 

Gebruik je rationaliteit

Hoewel je brein het goed bedoelt, beïnvloeden deze bangmakende gedachten jou in je doen en laten. Vaak negatief. Tijd om daar iets aan te doen! De eerste stap is om je rationaliteit weer vaker in het proces te betrekken. Word bewuster van hoe je brein werkt, door jezelf te betrappen op het moment dat je ‘vlucht’. Stop op dat moment, en stel jezelf de vraag: waar ben ik nou eigenlijk bang voor? Is de angst relevant of is het een verzinsel van mijn brein? Als je erachter komt dat je aan het vluchten bent voor een illusie, dagen wij je uit om ervoor te kiezen juist hetgeen te doen waar je die angst voor voelt. Je zult zien dat het uiteindelijk allemaal reuze meevalt.

 

Feel the fear, but do it anyway!


Van 1 oktober tot 31 december draait alles binnen TORNADEAUX om
Fear Less: minder bang zijn, meer doen wat jou echt blij maakt! Blijf op de hoogte via Instagram, Facebook en TORNADEAUX TV.

Volg ons, zodat je niks mist!

Zo blijf je jouw angsten de baas

Soms lijkt alles compleet buiten jouw controle, vooral op momenten waarop je zwart ziet van angst. De ene na de andere bangmakende of beperkende gedachte schiet door je hoofd. Je trekt onbewust alles compleet uit perspectief. En daar sta je dan, met een machteloos...

read more

Spoiler! Angsten blijven voor altijd bij je

Misschien was het lezen van de titel een dikke domper voor je, maar geloof ons, het is oké! Hoewel angsten voor altijd bij je blijven, wil dat niet zeggen dat deze angsten je blijven beperken. Integendeel zelfs! Wanneer jij echt tot het uiterste gaat, zijn je angsten...

read more

Je angsten rationaliseren doe je zo

Als je eenmaal bewust bent van je denkpatronen en de angsten die daaruit voortvloeien, is het tijd voor logisch denkwerk. Waarom? Angsten komen van een niet-rationele plek. Zoals je inmiddels weet, zijn angsten niets meer dan gebakken lucht. Daarom is rationeel er...

read more
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial