De basiswerking van je brein is een b*tch, ook al bedoelt ze het goed. Door de angsten die je voelt, laat je je weerhouden van de dingen die jouw hart je ingeeft. Ook al slaat de angst nergens op. Je weet inmiddels hoe dat werkt – of als je dat gemist hebt, lees het hier. Nu is het natuurlijk de vraag: hoe outsmart je je brein, zodat je meer kan doen wat je écht wilt? In het stappenplan hieronder leggen we het uit.

1. Word bewust van denkpatronen

Jouw angsten komen voort uit denkpatronen. Keer op keer dezelfde negatieve of angstige gedachte, is steeds een bevestiging voor jou: dit is eng. Je brein fluistert jou allerlei gedachten in om bepaalde dingen niet te doen. En jij luistert, vaak onbewust, puur uit angst. De kunst is om te ontdekken wat die patronen bij jou zijn. Welke gedachten zijn bij jou de boosdoeners? Wat vertelt jouw brein je steeds? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je dingen enorm opblaast in gedachten. ‘Oh help, zoveel mensen!’, terwijl het er eigenlijk maar tien zijn. Of dat je jezelf steeds klein denkt met dingen als ‘dat kan ik nooit’ of ‘ik ben toch niet goed genoeg’. Vind het patroon en doorbreek het door deze gedachten bewust te vervangen met een positieve tegenhanger!

2. Rationaliseer je angst

Het helpt om eerst je angsten te rationaliseren. Angsten zijn namelijk hersenspinsels, geen realiteit. Je brein is zodanig ingesteld dat ze altijd bezig is jou te beschermen voor gevaren. Ze gaat zover dat ze dingen ziet, die er niet zijn. Dit is de basiswerking van je brein, een onbewust proces. Om situaties te rationaliseren, bekijk je alles door je logica bril. Is het bijvoorbeeld logisch dat jij niet goed genoeg bent? Nee, want: waarom anderen wel en jij niet? Het is een ongegronde angst, een verzinsel van je brein. En als je toch bezig bent, bekijk het dan ook eens van de andere kant. Waarom ben jij wél goed genoeg? Waarom kan jij het wél? De kracht zit ‘m in het bewust sturen van je gedachten in plaats van je angstige brein op de vrije loop te laten. Hoe je je angsten rationaliseert, lees je hier.

 3. Spreek je brein tegen met acties

Als je logisch na hebt gedacht over je angst en tot de conclusie komt dat het in principe nergens op slaat, is het nog niet afgelopen. Dit is pas het begin. Diezelfde angsten en bijbehorende gedachten zullen nog steeds regelmatig in je gedachten schieten. Maar het verschil is: je weet nu dat ze bestaan. Wanneer ze opborrelen is het aan jou om er bewust mee om te gaan. Je weet dat het een verzinsel is van je overbezorgde brein. Zeg daarom tegen je brein, hardop of in gedachten: dankjewel voor het delen vriendin, maar ik denk daar anders over. Vervolgens onderneem je actie. Je kijkt je angst in de ogen, je voelt het, maar ondanks dat doe je toch hetgeen waar je bang voor bent. Eng, spannend en uitdagend? Jazeker. Maar geloof ons, je voelt je erna f*cking onoverwinnelijk!

Volg ons, zodat je niks mist!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial